Labels

Analog diri (3) bigday (1) boring (10) concern (7) friends (1) Friendship (1) life (34) LOL (6) Love (27) luahan rasa (15) Maaf (1) missing (4) nonsense (1) pet (2) raya (3) Regret (1) result (1) setadi (5) sorrow (5) Sorry (1) sweet (2) vacation (4)

Monday, January 31, 2011

Ikan patin masak tempoyak


Haaaaa. Arini aku masak ikan patin masak tempoyak. Sape penah makan? Angkat tangan. Hmmm. first time cuba buat ni. Alhamdulillah. Nasib baik menjadi. Merata pergi cari ikan patin, mydin xde abis, giant pun habis. Pasar pasir panjang xjual. Last2 ad la sorang makcik ni bgtau kat permint jaya rupanya ada jual ikan patin. Sebelah je ngan restoran norazila. Penat aku pegi cari jauh jauh. Rupanya dekat je ngan umah =.='

Okey. Rupanya kan senang je buat ikan patin masak tempoyak ni. Aku ingatkan susah sangat. HAHA. Okey, kalau nk cuba pun boleh, sebab senang sangattttt! Trust me!

Mula mula kne ada ;

Ikan patin
daun kesum
kunyit (bukan serbuk kunyit ye. Kunyit yang betul betul tu la. Ada kunyit tipu ke?)
Tempoyak
Cili api
Asam gelugor


Tu je bahan yang perlu ada. Senang kan? Garam gula semua tu biasa la. Mmg la ada. Kan? Okey. Pastu, Basuh ikan patin tu bersih bersih. Sebaik baiknya bilas tiga kali. Pastu letak la limau nipis dlm air ikan patin yang dah basuh tadi. Rendam ngan limau nipis for awhile sbb nk hilangkan bau hanyir ikan tu la yeee.

Sambil sambil tu boleh la potong kunyit kecil kecil. Basuh daun kesum. Pas semua dh siap, masukkan tempoyak, cili api, kunyit tu dalam blender... Jangan lupa letak air kosong same same.

Blend dia sampai lumat then boleh masukkan ke dalam periuk bahan yang telah kita kisar tu td.

hidupkan api. Tapi api tu jangan kuat sangat. Sederhana pun okey. So, kalau tgk pekat sangat boleh masukkan air kosong lagi. Ikut citarasa masing masing la ye nk pekat mane tu. Lagi banyak letak tempoyak lagi pekat la kuah dia.

Pastu tunggu sampai mendidih, kalau dah mendidih tu boleh masukkan daun kesum dengan asam gelugor. Pastu baru la masukkan ikan patin tersebut ke dalam periuk yang ad bahan bahan tu td lah ye. Dalam 5 minit macam tu masukkan garam secukup rasa. Pastu Dah agak agak ikan tu dh masak dh tu, boleh la makannnnn. HEHEHE. Senang je kan? Hihihi.

Selamat mencubaaa! :D



2 comments:

nic@ said...

bestnye...ehem,blaja masak nak kawen ekkk??good2

ku yam said...

hek3 :P