Labels

Analog diri (3) bigday (1) boring (10) concern (7) friends (1) Friendship (1) life (34) LOL (6) Love (27) luahan rasa (15) Maaf (1) missing (4) nonsense (1) pet (2) raya (3) Regret (1) result (2) setadi (5) sorrow (5) Sorry (1) sweet (2) vacation (4)

Wednesday, May 18, 2016

Aku sesal


Aku sesal dengan perbuatan aku. Tapi apa kan daya ku. Semuanya tidak bisa diputar kembali. Sudah terlambat untuk menyesal segala nya. Mungkin waktu itu diriku belum cukup matang untuk bertindak matang.
Semoga ianya menjadi pengajaran untuk hidup aku. Semoga aku lebih matang untuk menjalani liku liku kehidupanku sekarang.  Semua buat silap. Kenapa kebahagian yang kita lalui selama ini, engkau memilih untuk melihat derita yang secalit itu? Maafkan aku duhai manusia. Aku juga manusia biasa yang hina. Yang sangat dahagakan kemaafan dari Yang Maha Esa. Maafkan aku duhai Manusia yang pernah aku lukakan. Binasakan. Maafkan aku. Mulai saat ini aku memilih untuk memaafkan sesiapa sahaja yang aku sakiti, memilih untuk tidak lagi bersangka buruk, semoga aku terus istiqamah. Semoga Tuhan selalu denganku. Aminn. 

Monday, September 7, 2015

Bersalin di jepun part 2


Kenapa czer? Aritu bukan dh bersalin normal ke?

Macam ni cite dia, kat jepun ni memang prosedur dia, once ko dh pernah bersalin cara czer, anak kedua ketiga sampai kesepuluh sekalipun akan czer jugak. Itu memang law kat sini. Aku dh pergi 3 hospital semua xnk buat normal. Semua ckp xnal tanggung risiko. Dh ko nk sgt bersalin kat jepun kan? Ikut ajelah. Hehehe. Perumpamaannya macam ko pergi umah kawan ko, dia cakap xboleh merokok dalam rumah. Takkan ko nk merokok jugak kan? Tu namenye xfaham bahasa. Lol. 

Yang bestnya, masa mula2 sampai untuk booking hospital, doc laki then doc tu tanya awak islam kan? Awak nk doc perempuan kan? Okay. Dia kasi aku schedule doc perempuan so aku boleh pilih nk dtg hari yg kena dgn doc perempuan. Alhamdulillah. 

Disebabkan aku czer, diorg suh aku ddtg appoinment untuk terangkan mcm mana dan keadaan bilik apa perlu buat dll. Dia bgtau pakar bius kat hospital ni lelaki. To dia akan cuba dapatkan pakar bius perempuan untuk aku. Kalau xde jugak barulah pakar laki jugak. 

And Alhamdulillah semua dalam op room perempuan. Diorang memang bersungguh sungguh nk dpatkan doc perempuan untuk aku. 

Walaupun hospital awam je, layanan tetap 5 bintang. Dh la layan bagus free of charge pulak. Makanan pun semua berkhasiat. Alhamdulillah dpt merasa bersalin di negara orang. 

Kalau kat malaysia, nak layanan best pergi hospital swasta la. Sebab bayar mahal boleh la nk layan macam raja kan? Hehe. Sebab aku dh dua kali merasa bersalin di hospital kerajaan malaysia, dua kali jugakla ada pengalaman di"sound" misi. Just saying dude 😊

Thursday, March 12, 2015

Bersalin di jepun part 1

Assalamualaikum wbt

Hari ni nak share cite pasal bersalin kat negara matahari terbit ni. Sementara masih diberi kekuatan ingatan nk menaip pasal pengalaman ni. Baiklah kita share nanti dh lupa almaklumla dh meningkat satu angka usia ni kan. Makin banyak la benda yang lupa. Heheheee.

Berbalik kepada tujuan pos ni, biarlah ia menjadi kenangan yang terindah dan tersemat disini supaya anak anak cucu cicit ku nanti bercerita pasal pengalaman nenek dia ni kan hahaha.  Adalaaa benda nk dicerita nantikan. Hmmm. Maklumla nenek dh modern hehee.

Tanggal 2March 2015, lebih kurang pukul 930 pagi kitorang bergerak ke hospital. Appoinment pukul 10pagi. Perjalanan untuk sampai ke hospital lebih kurang 20minit. Sesampai dihospital setel semua borang dalam pukul 1015 mcm tu bergegas ke delivery ward. Ade nurse ni sambut kitorang and tunjuk bilik yg akan aku duduk selama semalam disitu. Lepas semalam kena pindah ward biasa.

Ward biasa kat hospital ni 4org sebilik. Xdela crowded mcm hospital kat malaysia.  Operation akan dilakukan pukul 2 ptg. Sempatla aku sembahyang zohor. Asar dh xsempat sbb asar masuk pukul 3 lebih waktu jepun. Nurse td siap2 masukkan air pastu smyg zohor aku tak ingat nk bawak telekung smayang.  Aku pakai baju kelawar buat smayang. Nurse tu masuk tgk and tanya pasal apa aku pakai baju tu. Aku ckp aku smyg oooooooo dia ber oooo ngan aku. Hehe. Pastu dia ty aku nervous ke tak? Aku cakap nervous. Dia cuba tenangkan aku. Dia cakap sy tahu perasaan awak sbb sy pun pernah bersalin di mynmar sbb suami saya orang myanmar. Hehehe.  Nasibla nurse tu pandai gak spiking london. Nama nurse tu kawai-san. Nama pun dh comel ehehe

Jam dh nk dekat pukul 2. Takutnya Allah je tau perasaan tu. Nk kne bedah kottt huhuhu. Kawai-san dtg lagi kali ni dh ajak masuk operation theatre. Ibrahim mohsen hantar sampai pintu operation theatre. Mintak maaf ngan mami ngan ibrahim mohsen. Takut dh xjumpa kan ? Huhuhu.

Semua kat dalam OT tu nurse doc perempuan. Diorang dh siapkan untuk aku doc perempuan sebab dia tahu org islm mesti nk perempuan. Bagus betul. Hehe. Pakar bius start bius dh. Aku disuruhnya duduk merengkok macam kucing kesejukan.  Dh kebas semua nurse ckp ok. Dh nk start. Start je terus toreh perut. Waaaaaaa yang paling seram skali bila aku nampak diorang toreh perut aku. Huhuuu. Seram weh. Sampai baby kluar aku  nampak mcm mana diorang robek2 perut semua. Once baby kluar je semua cakap omedetou!!! Hehehe. Dan  time tu aku dgr diorang pasang lagu happy birthday to youuu! Hahaa.

Setel je jahit semua aku dihantar kt bilik aku td.  Malam tu, ubat bius dh hilang. Berdenyut2 kesakitan aku rs. Dua kali aku mintak pain killer. Yg cecair punya. Mmg efek. Hmmmm. Pastu semalaman aku tak boleh tidur akibat kesakitan yang melampau. Huhu. Sayangilah ibu  anda kerana kesakitan yang ditanggung melahirkan anak anak tidak dot diungkap dengan kata kata.

Bersambung

Tuesday, December 23, 2014

Assalamualaikum wbt.

Pejam celik pejam celik dah nk sbulan ad kat negara matahari terbit ni. Anak anak smua suka makan sejak sampai sini. Maybe sebab perubahan cuaca kot. Auni dh nampak tembam balik dh. Aritu kurus macam xckup zat je. Kesian tengok.  Auni tido je xmakan. Asal celik mata je carik makanan. Hahahaha. Adoila anak.

Cuaca kat sini sejuk sangat. Almaklumla dah masuk fuyu (musim sejuk). Mula2 sampai ambik makko terus -1 darjah celcius. Mmgla terkejut mak kiah dan anak anak.  Bag smua banyak gila sampai kena tambah kilo kat klia2. Gila byk bawak makanan. Hahaha. Nasib baik
Umi ad teman. Kalau x xtau aku nk bawak macam mana barang2 ngan budak bertuah dua orang tu.

Sampai sampai kat imigresen paling cuak skali. Takut jugak makanan kena rampas. Ape tak nya. Macam macam ad. Tapi masih menjadi rezeki ku sbb imigresen xbukak bag semua. Hehehe.

Kluar je gate nampak muka ibrahim mohsen ngan kawan dia tgu kat lua. Hehe. Sampai sampai terus ajak pegi outlet beli kasut untuk budak bertuah dua orang tu.  Aku xdapek pape pun. Tgk jela ye labu. Hahahaha.

Seminggu pertama asyik jalan je sbb umi stay seminggu je kat sini.  Pergi tengok fujisan, pastu carikan umi omiyage untuk rakyat malaysia (over) hahaha. Pastu kononnye nk tgk masjid turki satu satunya masjid yang ada kubah kat tokyo. Last2 tutup. Hahahahaa. Ksian umi xdapek nak nolong dah. Kalau dari rumah kami ke tokyo tu makan mase lebih kurang sejam gak.

Aku rindu jepun. Rindu budaya dan rindu persekitarannya yang aman. Hahahaha. Okay. Rindu dah terubat sekarang. Duduklah sampai puas ye kuyam.

Next entry nk cita pasal booking hospital utk deliver. Bye!!

Tuesday, November 25, 2014

Berkulat

Assalamualaikum wbt.

Wahhhh lame betoi xmeloya buruk disini. Dah nk masuk 3tahun rupanya kita xbukak blog ni. Mmg bersawang dah. Dan bukan stakat bersawang. Nampak macam dh tumbuh kulat kulat kat sini. Hihi.
Sebenarnya selepas teknologi makin canggih ni kita makin kurang nk berblog tapi harini rase gatal tangan nk main taip taip. Tu pun guna phone je. (Tak puas sbb screen kecik) laptop kita dh jadi girlfren ibrahim mohsen dh. Hehehe.

Sebenarnya dalam 3 tahun kita tinggal blog kita ni, kita dah ad dua org anak. Dua dua pun perempuan. Hehehe. Dan sekarang on the way yang ketiga. Harap harap baik baik saja. Betapa lamenye kita tak buka blog sampai anak pun dh nk masuk tiga kauuu. Hahahha :p

Ade banyak lagi kita nk cita ni tapi kita nk kluar jap sbb byk benda nk kne setel. Nnt ada masa kita sambung loya buruk kita lagi ok. :D

Saturday, December 10, 2011

Baby.

Rasa macam tak percaya aku dah ada baby. teeeheeee. macam mimpi dalam mimpi je. Tapi ni realiti lah beb. REALITI. Cubit pipi kiri, memang rasa sakit. Haduhainya. Baby aku ni tak kuat menangis sangat tapi kuat tidur. Suka sangat tido tapi pelik, dia ni macam faham, time maghrib mata dia duk kelip kelip kelip kelip tak tidur and tak nangis. Seolah olah faham time tu memang tak elok kalau tidur. Bertuah punya anak. hehehehe. Dia kena jaundis tapi dah turun dah, haritu pergi cek, 179 tapi sekarang dah 145. Alhamdulillah. =) Kesian dia hari hari kena amek darah kat kaki. Hari pertama nangis, tapi hari kedua dan ketiga dah tak nangis dah kne amek darah kat kaki. Aku deliver baby ni pukul 12 tengah hari pada 30 November 2011.

Kenapa deliver awal? 

Sebab baby aku songsang dalam perut. Maybe effect main roller coaster kat USJ haritu. Mungkin. Tapi tu kerja Tuhan, aku pun tak pasti. Songsang, punggung kat bawah. Doctor cakap, boleh kalau nk deliver cara normal tapi risiko tinggi sebab aku first timer and takde jalan lagi. Air ketuban aku sikit, doctor cakap dah tak boleh pusing. And risiko baby lemas dalam rahim tu tinggi. Sebab air ketuban sikit. So aku kena operate. Risiko operate tu memang lah ada. Tapi kalau nk bandingkan dengan nyawa baby aku, baby aku lagi penting. kan? 


Pengalaman operate.

Mula mula dia masukkan salur kencing kat tut tut aku. aku rasa sangat sangat tak selesa. Dengan rasa kencingnya yang tak lawas. Dengam bilik tempat sisiter tu buatnya panas gile. Aku rase nak menjerit menangis Allah je tahu perasaan aku masa tu. Sakit gila kot masa dia masukkan salur kencing tu haih. Then pergi bilik bedah, aku rase selesa sikit berbanding dekat bilik tadi sebab bilik bedah tu sejuk. Pakar bius, lelaki. Malu jugak tapi sebab rasa tak selesa sakit dan macam macam perasaan bercampur baur, aku jadi buat muka seposen je. Dia cucuk ubat bius kat tulang belakang. Rasa macam letrik masuk dalam badan. ZZZZZZZzz. Lepas tu dia dh mula sapu iodin and mulakan menggores dan menang perutku,. wahahha. Aku tak rasa pape time tu tapi aku nampak dari cermin lampu bedah yang bulat atas tu nampak dia toreh menoreh perut. 

Tepat jam 12 tengahari dia mengeluarkan seorang puteri dari perutku, pastu terdengar suara nurse nurse cakap 'Alhamdulillah'. Aku rasa lega. Then operasi menjahit perutku dijalankan. Aku rasa perut aku dijahit ditarik benang masuk dan keluar. Tapi sakit tu tidak dirasai lagi. Haaaaa. Sampailah 6.30 petang, time tu barulah luka jahit, ubat bius semua rasa sakit. Allah je tahu.


Tapi alhamdulillah, segalanya dipermudahkan. Aku ada dalam bilik bedah tu sejam je. Semua selamat. Walaupun sekarang masih terasa sakit kat luka jahitan tu, tapi sakit aku berbaloi kerana dikurniakan seorang puteri. Alhamdulillah Syukur Ya Allah. =)

Friday, November 4, 2011

Dah lame rasenya tak hapdate kat blog. Dah semak dh blog ni. sbb xde mase nk berblog pun. sejak sem 3 ni, busy je manjang. bayangkan hari hari ad lab. so, maknenye sekarang setiap hari perlu ada report yang tertangguh. yang perlu disetel before lab lab yang seterusnya minggu berikutnya. macam mana tak penatkan? Sekarang usia kandungan aku dah menjangkauuuu 33 minggu. waduh waduh. dah tak lama dah ni. lagi 7 minggu. kluk klak kluk klak dh abis seminggu. masa sgt pantas skrg. aku ni pulak dh start nerves dh ni. macam mana la ye? haihhh. =.='

Baby selalu je tendang tendang. haritu banyak hari jugak dia tendang tendang time subuh. tapi skrg dh tak tendang dh. dia dh tukar mase dh kot. teeeheee. terima kasih syg kejutkan mama sembahyang subuh, nnt baby keluar tgk dunia, jadi anak soleh/solehah yea. Amin.

Balik umah ni, ingat nk rehat rehat je sbb dah duduk kat u, susah sgt nk rehat. dengan tak cukup tido lagi sebab nk kena siapkan report. test lagi. hmmmm. Ibrahim Mohsen balik bulan 12. Nak tengok anak dia la. Tapi sempat ke tak Ibrahim Mohsen sampai sebelum baby dia lahir? Sebab due date aku 21/12/2011. Tapi flight Ibrahim Mohsen dr Japan, 26/12/2011. Busuk busuk boleh sampai Terengganu 27/12/2011. Hmmm. Harap harap sempat Ibrahim Mohsen azankan sendiri anak sulungnya ni. Ya Allah, izinkan suamiku sampai sebelum aku melahirkan baby dia ni supaya dia dapat azankan sendiri ke telinga anaknya. Amin :)