Labels

Analog diri (3) bigday (1) boring (10) concern (7) friends (1) Friendship (1) life (34) LOL (6) Love (27) luahan rasa (15) Maaf (1) missing (4) nonsense (1) pet (2) raya (3) Regret (1) result (2) setadi (5) sorrow (5) Sorry (1) sweet (2) vacation (4)

Monday, January 31, 2011

Ikan patin masak tempoyak


Haaaaa. Arini aku masak ikan patin masak tempoyak. Sape penah makan? Angkat tangan. Hmmm. first time cuba buat ni. Alhamdulillah. Nasib baik menjadi. Merata pergi cari ikan patin, mydin xde abis, giant pun habis. Pasar pasir panjang xjual. Last2 ad la sorang makcik ni bgtau kat permint jaya rupanya ada jual ikan patin. Sebelah je ngan restoran norazila. Penat aku pegi cari jauh jauh. Rupanya dekat je ngan umah =.='

Okey. Rupanya kan senang je buat ikan patin masak tempoyak ni. Aku ingatkan susah sangat. HAHA. Okey, kalau nk cuba pun boleh, sebab senang sangattttt! Trust me!

Mula mula kne ada ;

Ikan patin
daun kesum
kunyit (bukan serbuk kunyit ye. Kunyit yang betul betul tu la. Ada kunyit tipu ke?)
Tempoyak
Cili api
Asam gelugor


Tu je bahan yang perlu ada. Senang kan? Garam gula semua tu biasa la. Mmg la ada. Kan? Okey. Pastu, Basuh ikan patin tu bersih bersih. Sebaik baiknya bilas tiga kali. Pastu letak la limau nipis dlm air ikan patin yang dah basuh tadi. Rendam ngan limau nipis for awhile sbb nk hilangkan bau hanyir ikan tu la yeee.

Sambil sambil tu boleh la potong kunyit kecil kecil. Basuh daun kesum. Pas semua dh siap, masukkan tempoyak, cili api, kunyit tu dalam blender... Jangan lupa letak air kosong same same.

Blend dia sampai lumat then boleh masukkan ke dalam periuk bahan yang telah kita kisar tu td.

hidupkan api. Tapi api tu jangan kuat sangat. Sederhana pun okey. So, kalau tgk pekat sangat boleh masukkan air kosong lagi. Ikut citarasa masing masing la ye nk pekat mane tu. Lagi banyak letak tempoyak lagi pekat la kuah dia.

Pastu tunggu sampai mendidih, kalau dah mendidih tu boleh masukkan daun kesum dengan asam gelugor. Pastu baru la masukkan ikan patin tersebut ke dalam periuk yang ad bahan bahan tu td lah ye. Dalam 5 minit macam tu masukkan garam secukup rasa. Pastu Dah agak agak ikan tu dh masak dh tu, boleh la makannnnn. HEHEHE. Senang je kan? Hihihi.

Selamat mencubaaa! :D



Sunday, January 30, 2011

Reblog and BOLD what applies to you.

My Personality :

I’m loud
I’m obnoxious
I’m sarcastic
I’m cocky
I cry easily
I have a bad temper
For the most part, I don’t like people
I’m easy to get along with
I have more enemies than friends
I’ve smoked
I’ve smoked weed
I drink coffee
I clean my room daily


My Appearance :

I wear makeup - not every day
I wear a piece of jewelery at all times
I wear contacts (for eyesight not colour)
I wear glasses
I have/had braces
I change my hair color often
I straighten my hair often
I have piercings
I have small feet


Relationships :

I’m in a relationship now
I’m single
I’m crushing
I’m in love
I’m always scared of being hurt
An ex has physically abused me, at least once
I’ve told someone I loved them when I didn’t
I’ve told someone I didn’t love them when I did
I’ve been in love more than two times
I believe in love at first sight


Friendships :

I have a best friend
I have at least ten friends
I’ve gotten a phone call in the last 48 hours from a friend
I’ve been in a serious fight with a friend - but are they ever “serious” when it’s between girls? I don’t know what this means haha.
I can trust at least five people with my life


Experiences :

I’ve been on a plane
I’ve been on a train
Someone close to me has died
I’ve taken a taxi
I’ve taken a city bus
I’ve taken a school bus

I’ve gone bungee jumping
I’ve made a speech
I’ve been in some sort of club
I’ve won an award
I’ve spent 24 hours on the computer straight
I’ve been in a physical fight


Music :

I listen to R&B
I listen to country
I listen to pop
I listen to techno
I listen to rock
I’m one of those people who play songs repeatedly until I hate it

I hate the radio
I buy CDs


Television :

I spend at least six hours a day watching TV
I watch soap operas daily
I’m in love with Days of Our Lives
I’ve seen and liked The OC
I’ve seen and liked One Tree Hill
I’ve seen and liked Americas Next Top Model
I’ve seen and liked Popular
I’ve seen and liked 24
I’ve seen and liked CSI
I’ve seen and liked Everwood


Family Life :

I get along with both of my parents
I have at least one brother
I have at least one sister

I have at least one step brother/sister
I have at least one half brother/sister
I’ve been kicked out of my house
I’ve ran away from home (not properly)
I’ve made my parents cry
I’ve lied to my parents
I’ve lied to my parents about where I am
I’ve lied to my parents about what I’m doing

I’ve walked out when I’ve been grounded
I don’t live with my parents
Parents are screwed up and gone


Hair :

I’ve been brown
I’ve had streaks
I’ve cut my hair in the past year (like…at the hairdresser)
I’ve dyed my hair in the past year
I’ve been blonde
I’ve been red
I’ve been light brown
I’ve been medium brown
I’ve been blue/green
I’ve gotten my hair thinned
I use conditioner
I’ve used Silk Therapy
I’ve used hot oil treatments
I’ve curled my hair
I’ve straightened my hair
I’ve ironed my hair
I’ve braided my hair


School :

I’ve yelled at a teacher
I’ve been suspended
I’ve had an in-school suspension
I’ve walked out of class
I’ve skipped an entire day of school

I’ve skipped a whole month of one certain class
I’ve failed a test
I’ve cheated on a test
I’ve helped someone else cheat on a test

I’ve failed Art
I’ve failed PE
I’ve failed Math
I’ve failed Science
I’ve failed another class
A teacher has called my parents



Thursday, January 20, 2011

al-fatihah

20/01/2010

Pukul 7.30 pagi, arwah baba mintak aku picitkan belakang dia. Dia cakap kne angin. Dia cakap, "mu sorang je picit aku rasa, sedap mu picit, orang lain picit dok jadi" ;')

Pukul 7.40 pagi, dia pegi beli makanan pagi. Aku ingat lagi, nasi minyak yang dia beli pagi tu. Sedap sgt ;')

Pukul 8 pagi, arwah baba hantar aku pegi keje (praktikal kat SEAFDEC)

Pukul 10 pagi dia mengadu sakit perut.

Pukul 1 tengahari aku lalu depan rumah sebab nak pegi UMT nak amek transkrip sementara, nampak kereta arwah baba ada kat tengah jalan depan umah.

Pukul 5 petang balik keje. Hajat dihati nak pegi ke KT nak beli barang barang untuk pegi sampling. Tapi tak jadi sebab aku sakit kepala.

Pukul 5.10 petang arwah suh aku makan nasi goreng ayam. Dia beli sebungkus je, dia tak habis makan, dia bg kat aku suh abiskan.

Pukul 5.20 petang, arwah mintak aku picitkan dia lagi. Sebab angin dia dtg lagi. Aku picit. Walaupun aku paling tak suka picit orang, aku tak tau kenapa waktu tu aku langsung tak membantah ckp dia.

Pukul 5.30 petang, aku masuk bilik sebab nk tidur sebab dari tengahari td masa pegi umt lagi aku sakit kepala.

Pukul 7 petang, arwah kejutkan aku. ketuk pintu bilik aku. Suruh aku bangun.

Pukul 7.03 petang, aku dengar adik aku jerit jerit sayu sangat..... Aku terus bangunnnnn! belari keluar bilik. Ajar arwah mengucap. Melompat2 aku call sedara mara, call ambulans. Semua orang panik waktu tu. Hmmmm.

Pukul 7.09 petang, arwah menghembuskan nafas terakhirnya.

Pukul 7.30 petang, ambulans sampai, tapi doktor sahkan dia dah tiada.

Pejam celik, pejam celik dah setahun rupanya masa berlalu. Hmmmmmmm.


AL-FATIHAH
Sempena memperingati kembalinya ke rahmatullah

ALLAHYARHAM TENGKU HAJI ABDULLAH TENGKU HAJI AWANG

Lahir pada Hari Jumaat, 25 Jun 1937M
Bersamaan 15 Rabiul Akhir 1356H
Meninggal Pada Hari Rabu, 20 Januari 2010M
Bersamaan 4 Safar 1431H

Semoga Allah mencucuri rahmat dan kesejahteraan ke atas rohnya dan ditempatkan bersama golongan orang-orang beriman dan beramal soleh.

Amin, Ya Rabbal Alamin .
this is my new obsession.

hmmmm...

;
;
;

even though i have the new one,


;
;
;
;


my truly-lastforever-everysecond-obsession is always in my heart. =)

Tuesday, January 11, 2011

Class dh banyak yang dh start....

Biostatistik : Okey la. Lecturer tu nama dia Dr Wan Muhammad Amir. Dia macam penah ajar aku time diploma dulu. Taktau la awal-awal je okey. Lame lame nanti keyo. muahah. Mintak mintak okey je smpai final nnt. Blaja ni kne byk ingat rumus. Tu yang pening lemah longlai sgt tu, =.='

Public speaking : Lecturer tu pun okey. Madam Rosyati. Class dia start semalam. 10.01.2011. Pkul 8 malam smpai 10 malam =.='. Masuk masuk class terus ada test. Ujian pemikiran kritis. Sangat pening soalan soalan dia. Hadoooo =.=' Pastu terus kne buat essay. Dlm masa 2 jam tu, kne jawab test 71 soalan dengan buat essay 350 patah perkataan skali dengan outline. Sangat mencabar minda. Muahahaha

Nihongo 1 : Baru je 1st class yang bincang bincang pasal kelas sebab takut clash dengan class lain. Class ni pun malam jugak. Hari Khamis 8 malam smpai 10 malam =.=' Sensei yang ajar Nihongo ni nama dia Madam Roswati. Maybe dia ni adik beradik ngan Madam Rosyati yang ajar aku public speaking sebab Nama ayah mereka sama dan bilik mereka pun dekat dekat je. muahaha. Rase2 je. Tapi betul kot, Hmmmm taktau lah.

Bioteknologi Akuakultur : Class ni tak start lagi. arini pun class ni batal. Maybe next week baru start kot. huuuu :D Dr Asma yang ajar. Tak penah pun lagi jumpa dia sebab class tak start ag. hihi.

Pemakanan : Tak tau boleh add tak subjek ni utk sem ni. Dr Hamid Khoda macam takmau amek. Huuuuu kuota macam dh penuh sbb bercampur ngan budak Food Sc. ngan budak Akua. adoiiii. Dah la subjek ni dh amek masa dip dulu. Pastu Tak boleh drop. Sepatutnya boleh drop sbb dapat B. Tapi kne amek smula, alasan apa pun tak pasti! pelik betui. Haishhhh. =.='

Sekian. Wassalam ;)

Sunday, January 2, 2011

Goal for 2011

Pertama : Nak jadi lebih matang. Kalau dulu kuat merajuk tah pape, kena lebih matang, fikir dulu nk merajuk ke, nak gaduh ke, betul ke tak tindakan tu. Haaaa. Baru la betul ;p InsyaAllah ;)

Kedua : Nak jadi lebih kuat dari segi fizikal dan mental. Yela, nak tempuhi cabaran cabaran yang mendatang, kne la lagi kuat kan? Semakin tua ni, semakin besar cabaran. Semakin nk berubah, semakin berat dugaan. InsyaAllah ;)

Ketiga : Nak jadi lagi kuat belajar. Tengok result, teruk. Teruk tu tak teruk la. Tapi kalau gempak, mmg dah pos siap siap dh kat sini. Tapi sebabkan terukkkkk, takde maknenye nk share kat sini. Muahaha. InsyaAllah :)

Keempat : Nak jadi lagi penyabar. Kalau dulu, salah sikit dah melenting, tengah drive, ad kete yang tak reti base, kne maki kaw kaw, kne honnnn kuat kuat, 2011 ni, kne lebih bersabar. Nak pupuk sifat tu dalam diri. Kalau ad kete yang tak reti base tu, CUBA jangan bunyikan hon, SABAR! Jangan maki maki. Maki pun bukan dia dengar pun. Dapat dosaaa je kan? =.=' InsyaAllah :)

Kelima : Nak jadi lebih aktif, kalau boleh petang petang takde keje, main roller blades ke, main badminton ke, jogging ke, Baru la sihat. Badan cergas, minda cerdas. Tak gitu? Muahaha InsyaAllah ;)

Keenam : Nak jadi Isteri solehah (angkatkening angkatkening) InsyaAllah ;D